Dit kun je o.a. verwachten in dit nummer:
Thema: (Over)leven
Dit nummer van Zij en Zeeuws gaat over (het) leven. Soms prachtig, soms heel gewoon, soms buitengewoon moeizaam. Niemand wordt zonder slag of stoot oud. Niet iedereen krijgt hetzelfde te genieten of hetzelfde te dragen. We krijgen allemaal klappen, maar hopelijk ook allemaal die mooie dagen. Zodat we aan het einde van ons leven mogen terugkijken in dankbaarheid op wat ons gegeven is.
Nadenken over je eigen eindigheid
Liesbeth onderzoekt of je tijdens je leven al kunt nadenken over alles rondom het sterven, of er dingen zijn die je al kunt regelen, moet regelen, of wil regelen. En lukt dat, kun je dat opbrengen, er zelf over nadenken en dan het gesprek aangaan met je familie?
De schaamte voorbij
Wat maakt dat er nog zoveel psychisch lijden onbespreekbaar blijft en mensen het zo moeilijk vinden om juist dit lijden bespreekbaar te maken? Eline stelt (en dat weet ze ook uit eigen ervaring) dat schaamte zo onterecht is. Afgelopen jaren is het aantal mensen met psychische problemen gestegen. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse volwassenen (48%) ooit een psychische aandoening heeft gehad. Lees haar persoonlijke, krachtige en bij tijden ook ontroerende verhaal!
Beauty van een B&B
Aan de rand van Koudekerke vind je B&B ’t Veersch Logement. Deze wordt gerund door Matty en haar man. Matty: “We zijn gezegend met deze plek en willen dit graag delen met anderen”.
Buurvrouwen
Janneke en Wilma wonen al 9 jaar naast elkaar op een dijk in Middelharnis. Wilma: “Janneke durft kritische vragen te stellen en geeft mij waardevolle adviezen.”
Interview
Sandra en Jan-Willem verwachten na jaren hopen en bidden eindelijk hun eerste kindje. Hoe groot was het verdriet toen tijdens de zwangerschap bleek dat hun dochtertje vanwege het ontbreken van de nieren niet levensvatbaar was. Sandra: “Na al die eenzame jaren was ik eindelijk zwanger en waren we ontzettend blij en gelukkig met deze zwangerschap. We keken zo uit naar ons kindje, maar nu was alles zo anders dan we gehoopt hadden. Dat zet je leven volledig op z’n kop en geeft heel veel vragen”.
Pleegzorg
In Nederland woonden er in 2022 21.705 kinderen en jongeren in een pleeggezin voor kortere of langere tijd. Nadine Haasnoot is een van hen: van haar vijftiende tot haar eenentwintigste verbleef ze in twee verschillende pleeggezinnen. Dat kwam omdat haar thuissituatie niet veilig was. Dat was eerst prima, later soms fijn en soms helemaal niet. Hoe overleef je dat?
Nadine Haasnoot is nu 23 jaar en gelukkig getrouwd, maar daar ging wel een moeilijke periode aan vooraf. Nadine: “Inmiddels heb ik een baan als pleegzorgbegeleider. Vroeger wist ik niet eens dat er pleegzorg was tot ik het zelf nodig had. Ik kan mij als ervaringsdeskundige goed verplaatsen in de kinderen, maar ook in de ouders”.
Vrouwen aan de top
In deze rubriek dit keer een burgemeester. Een man met grijs haar en een zwarte hoed? Dat clichébeeld zien we niet terug bij José van Egmond (55). Ze is een van de vrouwelijke burgemeesters in Zeeland, en wel van de gemeente Reimerswaal. Met toewijding en oog voor de inwoners voert zij deze taak uit. Maar welke taken en contacten heeft een burgemeester nu eigenlijk? En hoe kun je geloof een rol geven in dit vak? José geeft een inkijkje in haar ambtswerk.