Geloven met Zeeuwse nuchterheid
< terug naar alle artikelen
Magazine

Het nieuwste nummer

Het nieuwe voorjaarsnummer met als thema ’te land’ staat weer boordevol prachtige verhalen:

Enthousiast over mijn werk

Hoofdagent Ria: “Toen ik echt in de praktijk ging werken, zag ik steeds meer hoe divers dit werk eigenlijk is. Dat maakt dat het nooit saai is en het daagt jezelf uit om scherp en alert te blijven. Waarbij het ook belangrijk is om in balans te blijven, want eerlijk is eerlijk soms is dat ook weleens heel lastig”.

Stress

Stress heeft een slechte naam. De meeste mensen vinden dat het er gewoon niet zou moeten zijn. Het levert onaangename gevoelens op, geeft allerlei klachten en dient nergens toe. Hoe heerlijk zou het leven zijn als je altijd even kalm en relaxed zou kunnen zijn, ongeacht de omstandigheden.

Toch is stress iets heel normaals en het hoort net zo goed bij ons als ademhalen en praten en bewegen. Het heeft een heel belangrijke functie. Eigenlijk staat stress aan het begin van alles wat we doen. Zodra er iets van ons verwacht wordt, komt ons stress-systeem in actie. Het zorgt ervoor dat we in beweging komen en dat we in staat zijn om iets te doen.

Interview met Zeeuwse boerin Ina

Ina Koppert verruilde zo’n 18 jaar geleden het Veluwse Lunteren voor het Zeeuwse Oosterland. Samen met haar man Huib en hun vier kinderen woont en werkt ze op een boerderij gelegen op een prachtig stukje Schouwen-Duiveland. Op het familiebedrijf worden spruiten geteeld. “Een heel veelzijdige en super gezonde groente”, vertelt de enthousiaste Zeeuwse boerin.

Ondanks dat er zorgen zijn over de toekomst van alle Nederlandse boeren is er ook veel om dankbaar voor te zijn.  “We mogen bij de dag leven. In de wetenschap dat God regeert!”

Interview met reislustige Christa

Christa is iemand die veel op reis gaat, niet persé voor mooi weer, maar om te genieten van andere natuur en andere cultuur. Zo heeft ze heel erg genoten van IJsland: “In de afgelopen junivakantie ben ik daar een ruime week geweest. Precies het goede moment want ik had heel mooi weer. IJsland is ’s winters deels onbegaanbaar en ’s zomers verschrikkelijk duur. Juni is wat temperatuur betreft een goeie maand en dat mooie weer was echt een cadeautje. Ik wilde er al langer naartoe, vanwege het aparte landschap. Geisers, natuurlijke warmtebronnen, de ‘hot springs’, waarin ik iemand eitjes zag koken, zo grappig! Maar ook watervallen, vulkanen, schitterende regenbogen, gletsjers en meren, echt een aanrader! Ik heb er enorm van genoten.” Ook deelt Christa haar beste reistips met ons.

Portretten, moestuinieren

Drie enthousiaste tuiniersters vertellen! Eén ding is duidelijk: dit gaat veel verder dan alleen maar zaaien, planten en oogsten. Het is meer een levenshouding. De gedachte dat er een Schepper is die dit allemaal laat groeien en de verwondering over de verscheidenheid in vruchten en groenten. Ondanks alle inspanningen die hierbij komen kijken geeft het ook ontspanning, rust en ruimte. De moestuin is een plek om alleen of samen in te werken maar ook om stil te zijn en te ontdekken welke dingen er echt toe doen.

Eens een Zeeuw….

Marja Lawrecki /Tymann, (71), woont in Rolling Meadows, Illinois, Verenigde Staten. Toen ze acht jaar was emigreerde ze naar Amerika, zonder een woord Engels te kunnen. Ze ontmoette er haar man, kreeg drie kinderen en komt nu sinds zestien jaar elk jaar naar Zeeland. Marja: “Er was zo veel om aan te wennen in Amerika. Een klein voorbeeldje: mijn moeder vond het raar dat alle jongetjes lange broeken aan hadden. In Nederland droegen alle jongens korte broekjes”.

Getrouwd met een buitenlandse man

Hoe is het om te leven met een man uit een geheel andere cultuur? Geeft dat problemen of is het juist een verrijking van je leven en verruimt het je blik? Of misschien beide? Wat vonden je familie en vrienden ervan?

Mirthe en Tanja weten er alles van. Zij hebben ervaren dat het vooral om de mens gaat en niet om zijn achtergrond. Van de waarde die hun mannen hechten aan relaties met anderen en gastvrijheid kunnen zij veel leren.

BESTEL HIER