Geloven met Zeeuwse nuchterheid
< terug naar alle artikelen
Blogs

‘Neem de tijd en volg het boekje’

We zijn onze slaapkamer aan het verbouwen. De bedoeling  is dat hier ook een nieuwe kastenwand in komt. Daarom is er een indrukwekkende stapel dozen van de IKEA in ons huis beland. Bij het openen van zo’n doos zou je makkelijk overweldigd kunnen raken door de hoeveelheid planken,  schroefjes, moertjes,  beugeltjes en wat al niet meer.

Gelukkig heeft meneer IKEA hierover nagedacht en in de doos ook nog een boekje gestopt met de montagehandleiding.

De ervaring leert: neem de tijd en volg het boekje! De verleiding is groot om te denken dat je zelf wel ziet in welk gaatje welk schroefje hoort. Maar meneer IKEA heeft lang over zijn ontwerp nagedacht en daardoor is het telkens nét een beetje anders dan ik zou bedenken.

Tijdens het monteren bedacht ik: ik kan onder de indruk raken van de ingenieuze ideeën van meneer IKEA maar ze vallen in het niet bij  de ontwerpen van mijn machtige Maker. Van Hem heb ik ook een Boek gekregen om mij te helpen om tot mijn doel te komen. En ook hier geldt: als ik op mijn eigen inzichten vertrouw, loop ik  vroeg of laat een  keer vast. Zijn gedachten zijn hoger dan mijn gedachten.

Ik mag erop vertrouwen dat onze Schepper mij geeft wat ik nodig heb in het leven. Ik mag het Boek lezen om te leren hoe Hij ons bedoeld heeft. En als ik er niet uitkom en het niet meer zie zitten,  is de hemelse klantenservice 24/7 bereikbaar voor gebed.

De kast staat in elkaar. Maar nu begint het pas: ik mag ‘m in gaan ruimen en dan gaat hij pas zijn, waar hij in eerste instantie al voor ontworpen is.  Zo zie ik ook uit naar de dag dat ik eindelijk word zoals Hij mij bedoeld heeft.

Tekst: Dorothé van Keulen