Geloven met Zeeuwse nuchterheid
< terug naar alle artikelen
Recept

Shepherd’s pie

Wat bezielde de Engelse en Schotse herdersvrouwen in de 18e eeuw om een ’taart’ te maken met aardappelen en vlees? Verborgen liefde! Ze wilden met wat er op dat moment voorhanden was een voedzame maaltijd op tafel zetten. Prettige bijkomstigheid is dat overschot aan vlees fraai werd weggewerkt en het huis heerlijk rook! ‘Geur’ jij mee dit najaar?

tekst Marjolein Saman, fotografie Judith Hoekman

recept shepherd's pie

Ingrediënten:

Benodigheden:

 

Bereiding:

Kook de zoete aardappelblokjes in ruim water met zout gaar. Dit is een goed moment om te starten met het uitbakken van het spek met een beetje boger en eventueel de kip (kruid deze naar smaak). Voeg de uitgeperste knoflook en de helft van de salie toe en bak kort mee.

Voeg de groenten toe en schep zo nu en dan om. Kruid naar smaak met zout en peper. Zet de rode wijn klaar om af te blussen. Schep de tomatenpuree en de blom door je groente en vleesmengsel. Blus af met de wijn en giet de kippenbouillon over het geheel. Laat nog zachtjes inkoken.

Verwarm de over voor op ca. 180 graden.

Giet de aardappels af en pureer  of stamp deze met de resterende salie en 75 gram feta.

Doe de vlees/groente saus in een ingevette ovenschaal en smeer daaroverheen de aardappelpuree met als topping de laatste feta. Je Shepherd’s pie met kip kan nu ca. 30 minuten de oven in. Optioneel kun je na 20 minuten oventijd de feta toevoegen zodat deze warm is maar wel een mooie structuur behoudt.